Digitális forradalom a fogászatban

Napjainkban egyre nagyobb az igény az esztétikus megjelenésre és ez a fogászati szolgáltatásokra is jellemző. A kor igényeinek megfelelő digitális eljárásoknak köszönhetően magas színvonalú, professzionális ellátások közül választhatnak az arra vágyók.

A fogszabályozás hagyományosan úgy történt, hogy az ortodontus fogszabályzó szakorvos kolléga készített egy tervet, hogy milyen formában kivitelezhető a fogszabályozó kezelés, de a végeredményt nem láthatta előre (hiszen a fogszabályozásnál felrakják a vázat, különböző ívekkel mozgatják a fogakat és gyakorlatilag lekövetik a történéseket. Újabb kontrol során megnézik, hogy hova mozdult a fog és ahhoz képest kezelik tovább az adott területet) – mondja Veszprémi Soma, a Budai Fogászati Centrum vezetője.

Ezzel szemben a digitálisan tervezett fogszabályozás már eleve úgy indul, hogy egy animáció segítségével a páciensnek vizualizálni tudjuk, hogy hogyan is fog kinézni a foga. Tehát még el sem kezdődött a kezelés, de már lehet látni a végeredményt. Ez azért is zseniális, mert így a páciensben és a kezelőorvosban sem lesznek kérdőjelek. Már az elején kimutathatóak az esetleges limitációk (ami segítség a szakorvosnak abban, hogy mit lehet kihozni az adott szituációból), illetve a páciens is láthatja, hogy milyen lehetőségei vannak és mennyi idő alatt kivitelezhető a kezelés. A hagyományos fogszabályzással szemben (ahol számtalan dologtól függhet a végeredmény és akár 3-4 évig is elhúzódhat) itt szinte hétre pontosan meg lehet mondani, hogy meddig fog tartani a kezelés. Az Invisalign egy amerikai cég, ők kezdték el először alkalmazni ezt a technikát.

Az amerikai ortodontológiai társaság ’96-os konferenciáján publikálták először ezt az Align-technikát: az eljárás során rögtön az első digitális lenyomatra legyártják az összes sínt, egy számítógép leszámolja, hogy egy sín után hova kerül a fog és ahhoz képest gyártja le az újabb sínt, majd ismét számol, hogy a következő sínnél hova fog kerülni a fog és ha 50, 80, 100 sín kell, az le lesz gyártva előre a páciens számára. Ezt semmilyen más rendszer nem tudja. Léteznek ugyan a piacon hasonló fogszabályozó rendszerek, de ott több sinenként új lenyomatot vesznek, új tervezés kell, tehát picit hasonló a hagyományos fogszabályozáshoz, ahol lekövetik a történéseket.

Az Invisalign azt tudja garantálni, hogy leveszi az első lenyomatot, arra 3D nyomtató által elkészül az összes sín, amit megkap a páciens és ugyanaz lesz a végeredmény, mint ahogyan azt az elején eltervezték, ez benne a zseniális. Nyilván az Invisalign-nak magasabb az ára, de többet is nyújt. A páciens sokszor csalódott egy olcsóbb verzió után, hiszen az illúzió megvan, de az eredmény más lesz. Fontos megjegyeznem, hogy bármennyire is jönnek új technikák, mindig képesnek kell lennünk visszanyúlni a
korábbihoz, egyrészt azért, hogy meglegyen az ismeret és lehessen abból építkezni, másrészt, ha bármi történne (egy áramszünet, szoftverleállás) a pácienst a hagyományos úton is el tudjuk látni. Fejlődni viszont mindig kell így mi is folyamatosan képezzük magunkat, hogy magas színvonalon tudjuk biztosítani szolgáltatásainkat pácienseink számára.

A másik zseniális eljárás a CT alapján digitálisan megtervezett implantátumbeültetést 3D nyomtatott műtéti sablon segítségével – teszi hozzá Veszprémi Soma fogorvos. – Alap esetben az implantológus behelyezi az implantátumot és mindenféle külső segítség nélkül, valamilyen radiológiai képalkotó eljárással, röntgen vagy CT alapján megtervezi az implantátum pozícióját. Azonban felmerül a kérdés, hogy amennyiben az emberi szemnek és kéznek van egy kis pontatlansága, az milyen következményekkel járhat? A másik hibalehetőség, hogy az operáló orvos ugyan megnézi előtte a CT-t, de a beavatkozás közben nincs röntgen szeme, nem látja, mi van a csontban és nem garantált, hogy jól fog orientálódni a műtéti területen. Természetesen a rutin nagy szerepet játszik, de azt ki lehet jelenteni, hogy a hagyományos eljárás pontatlanságot hordoz magában. Ezzel szemben a CT alapján megtervezett implantáció azt jelenti, hogy egy speciális szoftverbe betöltjük a CT felvételt és a CT-n rátervezi az implantátumok pozícióját. Ott az anatómiai pozíciókat figyelembe véve a legideálisabb pozícióban be tudjuk tenni az implantátumot a szoftverbe. Igen ám, de ha már a szoftverben bent van tökéletesen az implantátum, az hogyan lesz betéve ugyanabban a pozícióban a páciensnek, hiszen ez lenne a cél.

Ez alapján a tervezés alapján egy 3D nyomtató legyárt egy úgynevezett műtéti sablont, egy guide-ot, amit hogyha fölhelyezünk a fogsorra, az implantátum pozíciójának megfelelően a guide-on lévő lyuk megvezeti a fúrónkat és innentől kezdve az az implantátum tökéletesen oda fog kerülni a páciens szájában is, mint ahogyan azt előtte a CT-n megterveztük. Ezzel az eljárással teljesen ki lehet küszöbölni az emberi kéz pontatlanságát. Az implantáció beültetése is maximálisan biztonságosság válik, mert ha jó a terv a CT-n, akkor biztos, hogy nem sértjük az anatómiai képletet, nem lesznek szövődmények, az implantáció beültetése zavartalan. Ami az egyik legnagyobb előny, hogy bizonyos esetekben nem kell feltárni a csontot, hanem ínyen keresztül minimál invazívan be lehet helyezni az implantátumot. Nem kell vágni, nem kell varrni, nem lesz duzzanat, tehát sokkal gyorsabb és biztonságosabb az implantátum behelyezése a műtéti sablon segítségével. Az első ilyen esetemet 2012-ben csináltam így ez a módszer már rutinszerűnek mondható, a színvonalasabb rendelőkben már elérhető kell, hogy legyen, mint szolgáltatás. Ez nem azt jelenti, hogy pótolja a rutint és a szaktudást, de mindenképpen egy olyan biztonságos segítséget ad, ami egyrészt megnyugtatja a pácienst, minimalizálja a szövődmények kockázatát, összességében sokkal több sikeres beavatkozást lehet ezzel a módszerrel elvégezni.

Megosztás:

Bejegyzések a témában