Digitális implantátum beültetés

A CT alapján digitálisan megtervezett implantátumbeültetést 3D nyomtatott műtéti sablon segítségével

Alap esetben az implantológus behelyezi az implantátumot és mindenféle külső segítség nélkül, valamilyen radiológiai képalkotó eljárással, röntgen vagy CT alapján megtervezi az implantátum pozícióját végezzük – mondja Veszprémi Soma, a Budai Fogászati Centrum vezetője. – Azonban felmerül a kérdés, hogy amennyiben az emberi szemnek és kéznek van egy kis pontatlansága, az milyen következményekkel járhat? A másik hibalehetőség, hogy az operáló orvos ugyan megnézi előtte a CT-t, de a beavatkozás közben nincs röntgen szeme, nem látja, mi van a csontban és nem garantált, hogy jól fog orientálódni a műtéti területen. Természetesen a rutin nagy szerepet játszik, de azt ki lehet jelenteni, hogy a hagyományos eljárás pontatlanságot hordoz magában. Ezzel szemben a CT alapján megtervezett implantáció azt jelenti, hogy egy speciális szoftverbe betöltjük a CT felvételt és a CT-n rátervezi az implantátumok pozícióját.

Ott az anatómiai pozíciókat figyelembe véve a legideálisabb pozícióban be tudjuk tenni az implantátumot a szoftverbe. Igen ám, de ha már a szoftverben bent van tökéletesen az implantátum, az hogyan lesz betéve ugyanabban a pozícióban a páciensnek, hiszen ez lenne a cél. Ez alapján a tervezés alapján egy 3D nyomtató legyárt egy úgynevezett műtéti sablont, egy guide-ot, amit hogyha fölhelyezünk a
fogsorra, az implantátum pozíciójának megfelelően a guide-on lévő lyuk megvezeti a fúrónkat és innentől kezdve az az implantátum tökéletesen oda fog kerülni a páciens szájában is, mint ahogyan azt előtte a CT-n megterveztük. Ezzel az eljárással teljesen ki lehet küszöbölni az emberi kéz pontatlanságát. Az implantáció beültetése is maximálisan biztonságosság válik, mert ha jó a terv a CT-n, akkor biztos, hogy nem sértjük az anatómiai képletet, nem lesznek szövődmények, az implantáció beültetése zavartalan.

Ami az egyik legnagyobb előny, hogy bizonyos esetekben nem kell feltárni a csontot, hanem ínyen keresztül minimál invazívan be lehet helyezni az implantátumot. Nem kell vágni, nem kell varrni, nem lesz duzzanat, tehát sokkal gyorsabb és biztonságosabb az implantátum behelyezése a műtéti sablon segítségével.

Az első ilyen esetemet 2012-ben csináltam így ez a módszer már rutinszerűnek mondható, a színvonalasabb rendelőkben már elérhető kell, hogy legyen, mint szolgáltatás. Ez nem azt jelenti, hogy
pótolja a rutint és a szaktudást, de mindenképpen egy olyan biztonságos segítséget ad, ami egyrészt megnyugtatja a pácienst, minimalizálja a szövődmények kockázatát, összességében sokkal több sikeres beavatkozást lehet ezzel a módszerrel elvégezni.

Megosztás:

Bejegyzések a témában