Nem lehet elég korán kezdeni – fogszabályozás gyermekkorban

Ahogy előbújnak az első kis tejfogak már javasolt a fogászati látogatás. Sokan nem is sejtik, de a tejfogak egészségére már ekkor oda kell figyelni, hiszen a sok cukros üdítő, tea, rendszertelen szájápolás, vagy annak hiánya mind a fogak szuvasodásához vezethet. Hogyha nem ápoljuk a tejfogakat, az a maradó fogakra is káros hatással lehet és egyéb hátrányos fogászati eltéréseket is okozhat.

Mindenképpen ajánlott a gyermeket minél korábban rászoktatni a fogászati vizsgálatra, hogy már a kezdetekor megőrizzük a kis fogak épségét – hangsúlyozza Dr. Beke Zsófia, a Budai Fogászati és Implantológiai Centrum fogorvosa.

– Később, 6 éves kor körül már kibújik az összes tejfog, és ami a legfontosabb, hogy a sor végén, a tejfogak mögött, megjelennek az első maradó nagyőrlő fogak, a hatosok is. Ezek a nagyőrlők nagyon fontosak a későbbi felnőtt fogazatban is, ezért érdemes minél előbb elvégezni a barázdazárást ezeken a fogakon, hogy minél tovább egészségesek tudjanak maradni. Indokolt esetben ilyenkor már alkalmazhatóak a kivehető fogszabályzó készülékek, melyek főként az állcsontokra vannak hatással. A kivehető készülékeket általában 8-9 éves kor körül javasoljuk, azonban esetenként korábbi életkorban is szükséges lehet. A fogszabályzók választéka nagyon széles, mindegyik más-más funkciót tölt be. Első körben röntgenfelvételt és lenyomatokat készítünk és a kiértékelést követően (a gyermek korához és fogazatának állapotához igazodva) komplex kezelési tervet adunk.

Általában 12-13 éves kor körül a gyermekek az összes tejfogukat leváltják maradó fogakra, de ez még mindig nem jelenti azt, hogy azonnal váltani kellene a ragasztott fogszabályzóra, mert attól, hogy egy fog kibújt a helyére még nem biztos, hogy befejezte a fejlődését a csontban. A kivehető fogszabályzó általában egy „bevezető eszköz” a ragasztott készülékhez, de sok esetben, aki szépen hordja a kivehetőt és nem túl nagy az adott fogazati eltérése, akár meg is úszhatja a ragasztott fogszabályzót. A hatékony működés eléréséhez minimum 12 órás hordást igényel. Általában 1-2 évig szoktuk alkalmazni. A ragasztott és a kivehető fogszabályzóknak is más a funkciójuk. A kivehető első sorban az állcsontokat pozícionálja egymáshoz amíg még növekedésben van a gyermek, aztán utána a ragasztott fogszabályzó
pedig sokkal inkább a fogakat rendezi szépen sorba, például torlódásokat, elfordult fogakat, rés-zárásokat képes megoldani. Amennyiben a gyermek alkalmassá válik a ragasztott fogszabályzó hordására a fogszabályzó szakorvos első körben (hasonlóan a kivehető készülékhez) röntgenfelvételeket és lenyomatokat készít, majd egy alapos kezelési tervet biztosít a páciensnek továbbá tájékoztatja a gyermeket a fogszabályzó használatáról, tisztántartásáról. A rendszeres kontroll vizsgálatok során már
megállapítható, hogy meddig szükséges hordani a készüléket.

Egyénfüggő, de általában 1-2 évig fent szoktuk hagyni a készülékeket és ezt követően a passzív fázisra is alkalmazunk egy kivehető fogszabályzót, hogy a szépen rendezett fogak egyensúlyát megőrizzük – teszi hozzá Dr. Beke Zsófia. – Ezt még pár évig szükséges hordani, hogy a fogak ne mozduljanak vissza a korábbi helyükre. Ilyenkor érdemes odafigyelni a bölcsességfogakra is, hiszen a röntgenfelvételeken már jóval korábban láthatóvá válik az elhelyezkedésük, irányuk. Amennyiben eltávolításuk indokolt, akkor még a fogszabályzó levétele előtt javasolt kivenni őket, hogy később az esetlegesen kinövő bölcsességfog ne rendezze át a fogazatot.

Természetesen a fogszabályozás ma már nem csak a gyermekekre korlátozódik, bárki számára elérhető. Számtalan fogazati eltérést tudunk korrigálni. A láthatatlan fogszabályzó készülékkel egyes fogazati eltéréseket akár kevesebb, mint egy év alatt is meg tudunk oldani. Ez egy speciális kivehető készülék, amely a rögzített készülékhez hasonló fogmozgatásokra is képes. Mindemellett ma már a ragasztott készülékek is nagyon esztétikusak és igazodnak a fog színéhez, így szinte alig észrevehetőek, bátran mosolyoghatunk a világra.

Megosztás:

Bejegyzések a témában